Ιστορία
Το αθλητικό σωματείο Μαχητές Δόξας Πέυκων είναι μια συγχώνευση των καλαθοσφαιρικών τμημάτων 2 ιστορικών σωματείων της περιοχής του Ρετζικίου-Πεύκων, της Δόξας Ρετζικίου και των Μαχητών Πεύκων.
Η Δόξα Ρετζικίου ιδρύθηκε το 1959 στην περιοχή του Ρετζικίου με κύρια ενασχόληση στην αρχή το άθλημα του ποδοσφαίρου. Την δεκαετία του 1970 η καλαθοσφαίριση μπήκε στους κλάδους άσκησης του σωματείου με ανδρικό αλλά και γυναικείο τμήμα.
Το ανδρικό τμήμα είχε ανελλιπείς παρουσίες στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΘ, μέχρι και την Α' κατηγορία, ενώ το γυναικείο τμήμα έφτασε μέχρι και την Β Εθνική κατηγορία γυναικών το 1996. Το 2009 άρχισε η περίοδος ανόδου για το ανδρικό τμήμα με βασική αφορμή την δημιουργία κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης στον τότε Δήμο Πεύκων. Τη χρονιά 2009-10 η ομάδα κέρδισε την άνοδο της από τη Β' ΕΚΑΣΘ στην Α' ΕΚΑΣΘ τερματίζοντας δεύτερη με απολογισμό 24 νίκες και 6 ήττες. Την επόμενη χρονιά 2010-11 αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της Α' ΕΚΑΣΘ.. Στο τέλος της χρονιάς και λόγω του Καλλικρατικού νόμου αλλάζει η επωνυμία της ομάδος σε  Δόξα Πεύκων και το τμήμα καλαθοσφαίρισης αποκολλείται από το ποδόσφαιρο. Η χρονιά 2011-12 βρίσκει την ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε εθνική κατηγορία. Παρολ' αυτά η ομάδα συνεχίζει την ανοδική της πορεία και με μια σειρά σταθερών και καλών εμφανίσεων τερματίζει δεύτερη στο Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Γ' εθνικής κατηγορίας ανδρών 2011-2012 και κερδίζει την άνοδο της για πρώτη φορά στη Β' Εθνική κατηγορία με τελικό απολογισμό 17 νίκες και 5 ήττες.

Ο ΑΣ Μαχητές Πεύκων ιδρύθηκαν το 1996 σαν Μαχητές Ιπποδρομίου. Η κίνηση έγινε από μια παρέα νεαρών φίλων με μεγάλη αγάπη για την καλαθοσφαίριση και τον αθλητισμό. Από την πρώτη στιγμή σκοπός και προτεραιότητα της ομάδας ήταν η διαπαιδαγώγηση και η κοινωνικοποίηση των μικρών αθλητών μέσα από την καλαθοσφαίριση. Το 2000 η ομάδα αλλάζει έδρα και ανεβαίνει στα Πεύκα και αλλάζει το όνομα της σε  Μαχητές Πεύκων. Από εκεί αρχίζει μια δυναμική πορεία σε πολλά αθλήματα παράλληλα με την καλαθοσφαίριση, όπως το ποδόσφαιρο,η πετοσφαίριση και η ποδηλασία.Στην καλαθοσφαίριση η μεγαλύτερη στιγμή του σωματείου ήταν το 2011 με την άνοδο του ανδρικού τμήματος στην Α' ΕΚΑΣΘ.

Τα δύο σωματεία από το 2010 συνεργάζονταν σε επίπεδο ακαδημιών. Τον Απρίλιο του 2012 αποφασίστηκε από τα Δ.Σ. των δύο σωματείων η συγχώνευση των τμημάτων καλαθοσφαίρισης τους και η δημιουργία ενός νέου σωματείου με αμιγή ενασχόληση το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Το νέο σωματείο ονομάστηκε ΑΣ Μαχητές Δόξας Πεύκων και τα χρώματα του νέου σωματείου ορίστηκαν το σκούρο μπλε με το κίτρινο.

Στην πρώτη χρονιά του νέου σωματείου στη Β Εθνική (2012-2013), η ανδρική ομάδα είχε μια πολύ ανταγωνιστική παρουσία και τελικά  κατέλαβε την έβδομη θέση κερδίζοντας από νωρίς την παραμονή της. Την επόμενη χρονιά και με πολυ περισσότερο νεανικό σύνολο η ομάδα κάνει ένα πολύ καλό δεύτερο γύρο και τερματίζει τελικά τρίτη στην τελική βαθμολογία. Παράλληλα η ομάδα Νέων μας παίρνει το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.

Το 2014-2015 είναι μια χρονιά που ποτε δεν θα ξεχάσουμε. Με τον ίδιο περιπου κορμό και ένα Μ.Ο. ηλικίας 21 χρόνων η ομάδα μας αρχίζει μια ξέφρενη κούρσα νικών που σταματάει στις 15 συνεχόμενες που αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ. Πάνω στο νήμα χάνει την πρώτη θέση από τον Προμηθέα Πατρών αλλά κερδίζει την άνοδο στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία μας αφού στο μπαράζ ανόδου κέρδισε την ομάδα του Φάρου Κερατσινίου. Οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν εκεί καθώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά στεφθήκαμε πρωταθλητές Νέων Θεσσαλονίκης.Το 2015-16 και το 2016-17 βρήκε την ομάδα μας να αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πάλι με το νεότερο ρόστερ της κατηγορίας η ομάδα μας ήταν ανταγωνιστική και κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της απέναντι σε μεγαθήρια όπως ο Πανιώνιος,Περιστέρι, ΑΕΛ, Ηρακλής, Ηράκλειο και άλλες ιστορικές ομάδες. Στο τέλος της 1ης χρονιάς ένας παίκτης του κορμού μας (Γράβας) πήρε μεταγραφή για ομάδα Α1 ενώ το 2ο χρόνο άλλοι 2 παίκτες μας (Γερομιχαλός, Χατζηκυριακίδης) έκαναν το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο σε ομάδα της BasketLeague.

Το καλοκαίρι του 2017 σε μια προσπάθεια για την ανάπτυξη των ακαδημιών μας, η ομάδα ένωσε τις δυνάμεις της με την ομάδα του Παναθλητικου-Πειραματικού Συκεών και πλέον δραστηριοποιείται και στις ΣΥΚΙΕΣ ενώ το ανδρικό της συνεχίζει στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής με έδρα τα ΠεύκαFOTOGALLERY
Μοιραστείτε το